Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Οπτικά και φωτιστικά εφέ

Σε σκηνές όπου παρουσιάζεται νύχτα, ξημέρωμα, θάλασσα κλπ ο μπερντές γίνεται μπλε. Σε σκηνές όπως π.χ. που ο Μέγας Αλέξανδρος μονομαχεί με το φίδι ή την ώρα που βγαίνει ο σατανάς, ο μπερντές γίνεται κόκκινος. Αυτό πετυχαίνεται με χρωματιστές λάμπες ή σκεπάζοντας τα φωτιστικά με χρωματιστό χαρτί γκοφρέ.

Το ημίφως της σελήνης με χαρτόνι σε σχήμα χωνιού, καλλυμένο με τσιγαρόχαρτο ή με πανί και ένα ντουί με λάμπα από μέσα και κρύβοντας την επιφάνεια με ένα στρογγυλό χαρτόνι έχουμε αυτό το εντυπωσιακό εφέ για το έργο «Ο Καραγκιόζης στη σελήνη».

Πολλοί ζωγραφίζουν τη σελήνη με όμορφο γυναικείο πρόσωπο.

Μια αστραπή γίνεται αναβοσβήνοντας τα φώτα.

Το πιο επιτυχημένο εφέ στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών είναι στο έργο «Η σούβλισις του Αθανασίου Διάκου». Όταν διατάζει ο Ομέρ Βρυώνης να σουβλίζουν τον Αθ. Διάκο, χαμηλώνουν τα φώτα, ο ήρωας καίγεται και στο τέλος φαίνεται ο σκελετός του. Αυτό γίνεται διότι η σούβλα και ο σκελετός του είναι από λαμαρίνα και το ομοίωμα του ήρωα είναι από το πλαστικό μπλε που χρησιμοποιούσαν στα σχολεία για ντύνουν τα τετράδια. Καθώς καίγεται ο ήρωας, φαίνεται σα να πέφτουν κομμάτια καμένης σάρκας ανατριχιάζοντας το κοινό. Πολλοί μάλιστα έκαιγαν ξύγκι επάνω σε κάρβουνα για να μυρίζει καμένη σάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου